Matkat – Vrsar
Vrsar on ihana auringon paahtama kaupunki, jolla on pitkä historia, ja vain kivenheiton päässä keskustasta sinua odottavat viihtyisät rannat.
Hyvä tietää
- Vapaasti valittava matkan pituus
- Perhehotelleja
- Kristallinkirkas meri
- Mielenkiintoinen historia
- Paikallisia ravintoloita
Tee matkahaku – Vrsar
Rannat
Vrsarin rannikolla on useita uimakallioita, kivirantoja ja uimalaituireita.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Hotelleissa olevien ravintoloiden lisäksi täällä on useita ravintoloita ja kahviloita rantapromenadin varrella, satamassa sekä keskustan pienillä kujilla.
Ruoka ja juoma Pulan niemimaalla
Kroatian pitkät ja tärkeät ruokaperinteet pohjautuvat meren ja sisämaan antimiin. Vihannekset, juurekset ja pavut, mutta myös paljon lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Monet perinteet ovat vuosien varrella sekoittuneet ja monissa ruuissa on havaittavissa italialaisen, itävaltalaisen unkarilaisen keittiön vaikutteita. Istriassa huomaa helposti italialaisen ruokakulttuurin vaikutuksen, sillä lähes kaikkien ravintoloiden ruokalistalla on pastaa, pizzaa ja valkosipulilta tuoksuvia äyriäisiä. Jos haluat maistella tyypillistä istrialaista ruokaa, niin silloin kannattaa suunnistaa aitoon "konobaan" (taverna). Parhaimmat konobat sijaitsevat useimmiten hieman keskustan ulkopuolella, joten liikkeelle kannattaa lähteä taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi pääset nauttimaan aidosta kotiruuasta, joka on valmistettu huolellisesti ihanassa kroatialaisessa ympäristössä. Yleensä paikalliset käyvät syömässä konobissa, ja se onkin yleensä merkki hyvästä ruuasta.Tryffeli
Tryffeliä kutsutaan usein Istrian kullaksi, eikä ihme, sillä sen kilohinta on parin tuhannen euron luokkaa. Tätä ulkoisesti perunaa muistuttavaa sientä pidetään todellisena kulinaristien nautintona ympäri maailmaa. Istriassa on sekä mustia, harmaita että valkoisia tryffeleitä, ja erityisen hyviä tryffelipaikkoja on Mirnajoen ympäristössä, lähellä Motovunin kylää. Tryffelin kerääjillä on apunaan tryffelikoiria, jotka auttavat näiden herkullisten kultakimpaleiden etsimisessä. Valkoinen tryffeli on näistä suosituin, mutta mustaa ja harmaata tryffeliä käytetään myös paljon istrialaisessa keittiössä. Tryffeliä näkee usein erilaisissa pastaruuissa (Fuzi) ja munakkaissa sekä raastettuna grillatun lihan päällä.Oliiviöljy
Oliiviöljyä on käytetty vuosisatojen ajan sekä ruuanlaitossa että luonnonlääkkeenä. Istriassa oliiveja viljellään lähes kaikkialla, ja leudon ilmaston ja rehevän maaperän ansiosta täällä kasvaa erityislaatuisia oliiveja, joista saadaan monien mukaan kaikkein maukkainta ja hienointa oliiviölyjä. Paras ja tunnetuin oliiviöljy tulee Tarin ja Porecin alueelta. Oliiviöljyä voi ostaa supermarketeista (Konzum ja Diskont) sekä matkamuistomyymälöistä, joissa oliiviöljy myydään yleensä erityisen kauniissa pulloissa. Myös Porecin ja Rovinjin välisien teiden varsilla on pieniä kojuja, joissa oliiviöljyä myydään edulliseen hintaan.Prsut - ilmakuivattu istrialainen kinkku
Prsut-kinkku on tunnettu maustaan sekä erityisesti valmistustavastaan. Onnellisten possujen liha on maustettu yrteillä ja muilla mausteilla, jonka jälkeen sitä kuivatetaan huolella raikkaassa pohjoisessa Bora-tuulessa. Kokeneet gastronomit tunnistavat selvän makueron kinkuissa, jotka on valmistettu kotiruualla ja teollisesti kasvatettujen possujen lihasta. Prsut-kinkkua tarjoillaan yleensä lampaanjuuston ja oliivien kera, ja sitä on tarjolla useimpien parempien ravintoloiden ruokalistoilla.Istrialainen keitto
Perinteinen punaviinistä valmistettu keitto. Kuumennetun Teran-punaviinin joukkoon sekoitetaan sokeria, oliiviöljyä ja pippuria. Keitto tarjoillaan lämpimänä bukaleta-saviastioista, ja sen kanssa syödään paahdettua leipää. Keittoa on yleensä tarjolla perinteisissä konobas-ravintoloissa.Perinteinen kroatialainen ruoka
Prsut – ilmakuivattu kinkkua, joka muistuttaa italialaista prosciutto-kinkkua.Fuzi – kotitekoista pastaa, joka tarjoillaan yleensä lihakastikkeen kanssa. Muistuttaa gulassia.
Burek – filotaikinaan tehty piirakka, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala!
Pljeskavica – häränlihasta valmistettu jauhelihapihvi, joka on maustettu chilillä.
Goveda Juha – kevyt häränlihasta valmistettu keitto
Punjena paprika – riisillä, jauhelihalla ja sipulilla täytetty paprika
Sarma - kaalikääryleitä
Cevapcici – jauheliharullia, jotka tarjoillaan vihannesten kanssa tai pitaleivässä
Ombolo – valkosipulissa ja viinissä marinoitua sianlihaa, joka grillataan usein erilaisten paikallisten makkaroiden kanssa. Tarjoillaan yleensä hapankaalin kanssa.
Juomat
Paikalliset juomat ovat mainio tapa tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin. Kroatiassa juomia nautitaan kahviloissa (kavana) ja kahvibaareissa (kafic), joita on helppo löytää kaupunkien kaduilta ja toreilta. Useimmat kahvilat avaavat ovensa jo klo 06.00-07.00, jotta aikaisin liikkeellä olevat saavat aamukahvinsa. Yleensä kahvilat sulkeutuvat klo 23 aikaan, mutta kesäaikaan osa kahviloista on auki pidempään. Kahvilakultttuuri on Kroatiassa vahva, ja hinnat ovat usein kohtuullisia. Kannattaa huomata, että näistä kahviloista ei yleensä saa ruokaa.Tyypillisiä kroatialaisia juomia:
Pivo – olut, istrialainen paikallinen olut on Favorit
Biska - rypälekonjakko
Slivovica - luumiviina
Rakija – paikallinen hedelmistä valmistettu viina
Grappa - rypäleviina
Malvazija – valkoviini
Muscat - jälkiruokaviini
Teran - punaviini
Bambus – punaviiniä, johon on sekoitettu Coca colaa
Radla – olutta, johon on sekoitettu Spritea/7upia
Gemist – punaviiniä, johon on sekoitettu kivennäisvettä
Diesel – Olutta, johon on sekoitettu Coca colaa
Turska kava – turkkilaista kahvia, jossa kahvinpurut ovat kupin pohjalla
Kava – espressoa, joka on kroatialaisten oma suosikkijuoma
Kava s mlijekom - maitokahvi
Kava sa šlagom – kermakahvi
Caj - tee
Istria ja viini
Istria on jo ammoisista ajoista tuottanut omaa viiniänsä. Rypäleiden uskotaan tulleen tänne alun perin Kreikasta, ja jo roomalaisten aikakaudella täällä tuotettiin erittäin hyvää viiniä.Istrian tyypillisin ja tärkein rypäle on malvuzija. Se on eniten viljelty valkoinen rypäle ja hallitsee lähes kahta kolmasosaa kaikista alueen viinitarhoista. Rypäle kasvaa ainoastaan Istriassa eikä sitä ole löydetty mistään muualta maailmasta.
Toinen suosittu laatuviini on valmistettu terranista, epätavallisesta rypäleestä, joka antaa viinille puna-violetin värin. Terranviinia käytetään mm. erikoisen istrialaisen keiton valmistuksessa. Keitto on vanha perinneruoka ja sitä tarjoillaan leivän kanssa.
Jälkiruokaviininä tarjoillaan tavallisesti muskottiviiniä, joka myös on peräisin alueen viinitarhoista.
Olut
Olut, pivo, on suosittua Kroatiassa ja useimmat kotimaiset olutlaadut ovat vaaleaa lageria. Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat kolme tunnettua merkkiä, joita kannattaa maistaa loman aikana. Tomislav on kroatialaista tummaa olutta. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborg, Stella, Kaltenberg ja Carlsberg, valmistetaan Kroatiassa lisenssillä ja niitä on myös helposti saatavilla. Malo pivo (pieni olut) on useimmiten 30 cl ja veliko pivo on kroatialainen vastine kotimaan tuopille.Vrsarissa on baareja, viihtyisiä kahviloita ja ulkoilmaterasseja. Muuten yöelämä on täällä rauhallista.
Ostokset
Istriassa on kaksi suurta kauppaketjua, Konzum ja Diskont.
Oliiviöljy
Istria on tunnettu erinomaisesta oliiviöljystään. Parhaan öljyn sanotaan tulevan noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen sijaitsevasta Tarista, jossa oliiviöljyä on valmistettu vuosisatojen ajan. Tarissa valmistettua oliiviöljyä myydään tavallisissa supermarketeissa sekä useimmissa vinoteca-viinimyymälöissä. Jos olet liikkeellä Tarin suunnalla, voit tietenkin ostaa tätä erinomaiseksi kehuttua oliivöljyä suoraan paikan päältä. Teiden varsilla on usein pieniä kojuja, joista kotitekoisia oliiviöljyjä voi ostaa edullisesti.Biska-konjakki
Biska on erityisesti Istrian alueelle tyypillinen rypälekonjakki. Biska valmistetaan viininvalmistuksessa ylijääneistä rypäleen kuorista. Paras ja tunnetuin Biska tulee Rocin ja Humin alueilta, joilla on käytössä satoja vuosia vanha resepti. Biskaa on myynnissä kauniissa pulloissa koko Istrian alueen matkamuistokaupoissa ja vinoteca-myymälöissä sekä sisämaan pienissä tienvarsikojuissa.Markkinat
Istriassa on paljon markkinoita, joilla myydään kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biska-konjakkia, hunajaa ja paljon muuta. Suurimmat ja tunnetuimmat markkinat järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina Pazinissa.Ostoksille Italiaan
Tee kuten paikalliset ja lähde ostoksille Italiaan, jossa on laajemmat valikoimat erityisesti muotia. Porecista ja Rovinjista kulkee busseja ja laivoja Italian Triesteen. Paikalliset järjestäjät tekevät myös ostosretkiä, jolloin liikkeelle lähdetään aikaisin aamulla ja paluu on iltapäivällä. Lisätietoja retkistä sekä bussi- ja laiva-aikatauluja saat turisti-infosta.Liikunta ja treeni
Kerää porukka kasaan ja pistä peli pystyyn.
Rantalentopallo ja koripallo
Porto Solen urheilualue sijaitsee Belvere-, Pineta- ja Apartments Petalon -hotellien välissä. Täällä on mahdollisuus pelata rantalentopalloa tai koripalloa, jos innokkaita pelaajia on useampia.Aktiviteetit ja nähtävyydet
Baredine-luola
Baredine on 132 metrin syvyinen maanalainen luola, joka on täynnä tippukivimuodostelmia ja veden muovaamia patsaita, jotka ovat syntyneet satojen vuosien kuluessa. Luonnon luomusten lisäksi luolassa on myös patsaita, kuten Neitsyt Maria, lumiukko, Pisan kalteva torni sekä kymmenen metriä pitkä roikkuva "verho". Opastetut kierrokset kestävät noin 40 minuuttia. Kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä luolan syvyyksissä lämpötila on vain noin 14 astetta.Venetsia
Tarunhohtoiseen Venetsiaan pääset kätevästi nopeilla kantosiipialuksilla Porecista ja Rovinjista. Venetsia koostuu yli 170 saaresta, joiden yli kulkee siltoja. Täällä ei ole autoja, moottoripyöriä tai edes tavallisia polkupyöriä, vaan kaupungin kapeissa kanaaleissa liikutaan veneillä – tunnelmallisten kanaalien yllä kulkee pyykkinaruja ja puisten ikkunaluukkujen edustoilla on kauniita kukkia. Venetsiassa ollessasi kannattaa ehdottomasti käydä Pyhän Markuksen torilla sekä gondoliajelulla, joka saattaa tosin olla melko hintava. Kesäkuukausina Venetsia on täynnä turisteja, hinnat ovat suhteellisen kalliita, ilma on kostean kuuma ja lämpömittari näyttää yli 30 astetta. Venetsia on joka tapauksessa uskomattoman kaunis kaupunki ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Sekä Porecista että Rovinjista järjestetään päivittäin retkiä Venetsiaan. Muista ottaa mukaan passi!Grisian katufestivaalit
Grisia on sekä katu että festivaalit Rovinjissa. Nämä festivaalit järjestetään joka vuosi elokuun toisena sunnuntaina. Täällä kaikenlaisilla Kroatian taiteilijoilla lapsista ammattilaisiin on mahdollisuus esitellä töitään.Pulan elokuvafestivaalit
Yksi Kroatian tapahtimien ehdottomista kohokohdista on elokuvafestivaalit Pula Film Festival (PFF). Festivaalit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1954, ja tarkoituksena oli esitellä vuosittain silloisen Jugoslavian elokuvatuotantoja. Nykyään festivaalit kokoavat yhteen elokuvantekijöitä, näyttelijöitä ja elokuvien ystäviä koko maailmasta. Amfiteatterissa on suuret valkokankaat, ja elokuisen festivaaliviikon aikana tämä areena on yksi maailman suurimmista ja kauneimmista elokuvateattereista (amfiteatteriin mahtuu 5000-8000 katsojaa). Festivaaleilla jaetaan muun muassa parhaan elokuvan Big Golden Arena -palkinto sekä Golden Arena -palkinnot. Pulan elokuvafestivaalit ovat kaikkien elokuvan ystävien ehdoton vierailukohde! Lippuja voi varata paikallisten turisti-infojen kautta.Amfiteatteri/Pulan areena
Areena rakennettiin ensimmäisen vuosisadan aikana ennen Kristusta ja on yksi maailman parhaiten säilyneistä amfiteattereista. Rooman valtakunnan aikaan areenaa käytettiin pääasiassa gladiaattoreiden taistelunäytöksiin, ja nykyään täällä järjestetään erilaisia konsertteja – oopperaa, rockia ja popia. Täällä ovat esiintyneet muun muassa Sting, Jamiroquai, Simply Red, Joe Cocker, Julio Iglesias ja Alanis Morissette.Kulkuyhteydet
Vrsarissa on hyvä bussiverkosto, takseja sekä taksiveneitä.
Bussit
Istrian bussiverkosto on melko suppea. Suurempiin kaupunkeihin, kuten Zagrebiin, Pulaan sekä joihinkin turistikohteisiin (esimerkiksi Rovinjiin) bussi on mainio kulkuväline, ja niitä kulkee useita päivässä. Bussit ovat hyväkuntoisia ja ilmastoituja. Iltaisin, jos olet esimerkiksi lähdössä kaupungin ulkopuolella olevaan konobaan, kannattaa liikkua taksilla tai omalla autolla. Myös sisämaan pikkukyliin pääsee parhaiten taksilla tai vuokra-autolla.Taksit
Taksin voit tilata esimerkiksi hotellista tai ravintolasta. Taksinkuljettajat ovat yleisesti ottaen rehellisiä, ystävällisiä ja luotettavia. Tapoihin ei kuulu tinkiä tai neuvotella hinnasta, vaan käytössä on taksamittarit.Moottoripyörät ja mopot
Mopot ja moottoripyörät ovat tyypillisiä kulkuvälineitä Kroatian liikenteessä. Kysy kypärää kulkuneuvon vuokraamisen yhteydessä, sillä sitä ei aina tarjota automaattisesti.Junat
Istrian junaverkosto on melko suppea, mutta joihinkin suurkaupunkeihin sekä Kroatian naapurimaihin pääsee junalla. Junalla matkustaminen ei kuitenkaan ole suositeltava vaihtoehto viikon tai pari täällä lomailevilla, ja kroatialaiset matkustavat itsekin harvoin junalla.Laivat
Laivaverkosto on täällä erittäin toimiva, ja laivat kulkevat sekä Kroatiaan että ulkomaille. Paikallisten yritysten järjestämiä veneretkiä on tarjolla paljon.Kohdefakta
Palvelumme kohteessa
Tjäreborgilla ei ole henkilökuntaa Vrsarissa, mutta voit soittaa meille ympäri vuorokauden, jos tarvitset apua.Vastuullinen matkailu
Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.Rokotukset
Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että perusrokotukset (kurkkumätä, jäykkäkouristus, polio, MPR=tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) ovat voimassa. A-hepatiittisuojaa (keltatauti) ja harkinnanvaraisena B-hepatiittisuojaa suositellaan kaikille matkailijoille.Lisätietoja rokotuksista ja niihin liittyvistä aikatauluista voit tiedustella lähimmältä rokotusklinikalta. Ajantasaista tietoa saat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta sekä www.rokote.fi-sivuilta.
Tietyt maat ja kohteet vaativat, että matkailijoilla on voimassa tietyt rokotukset. Huomaa, että eri rokotuksista on olemassa myös suosituksia, ja viranomaiset päättävät niistä oman turvallisuutesi vuoksi. Vaikka rokotuksia ei vaadittaisikaan, Tjäreborg suosittelee, että otat yhteyttä rokotusklinikkaan saadaksesi ajankohtaiset tiedot juuri omaa matkaasi koskevista rokotussuosituksista. Huomioithan, että tiettyjä rokotuksia voidaan vaatia, vaikka kyseessä on pelkkä välilaskukohde. Tjäreborg ei ole vastuussa, jos sinulta evätään maahanpääsy puuttuvien rokotusten vuoksi.
Paikalliset lait ja tavat
Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.Kroatissa paikallisten ja hotellin sääntöjen mukaan jokaisessa huoneessa/huoneistossa vähintään yhden henkilön on oltava yli 18-vuotias, jos et matkusta huoltajan tai muun aikuisen seurassa.
Hotellivero Kroatiassa
Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, noin 1,50 euroa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Valuutta ja maksaminen
Euro (EUR). VISA ja Mastercard -luottokortit eivät kelpaa kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa. Vrsarissa on pankkiautomaatteja.Aikaero
Suomen aika - 1 tunti.Sähkö
Sama kuin Suomessa, 220 VKieli
Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.Teillä on paljon liikennettä keskikesällä, heinä-elokuussa. Jonot saattavat olla pitkiä, mutta tiet ovat hyvin viitoitettuja.
Lennot ja kuljetukset
Lentoaika
Noin 2 tuntia 45 minuuttia Helsingistä.Näin matkustat tänne
Vrsariin pääset Tjäreborgin kautta reittilennolla.Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Ajoaika Pulan lentokentältä Vrsarin hotelliisi on noin 1 tunnin (n. 55 km), riippuen muusta liikenteestä.
Ajoaika Pulan lentokentältä Vrsarin hotelliisi on noin 1 tunnin (n. 55 km), riippuen muusta liikenteestä.
Sää
- tammikuu
8°4°
6
Aurinkotuntia/pv1210°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- helmikuu
9°4°
7
Aurinkotuntia/pv10°
Veden lämpötila22
Sateettomia päiviä- maaliskuu
12°7°
8
Aurinkotuntia/pv11°
Veden lämpötila25
Sateettomia päiviä- huhtikuu
16°10°
10
Aurinkotuntia/pv13°
Veden lämpötila22
Sateettomia päiviä- toukokuu
20°14°
12
Aurinkotuntia/pv18°
Veden lämpötila25
Sateettomia päiviä- kesäkuu
24°18°
13
Aurinkotuntia/pv22°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- heinäkuu
27°21°
13
Aurinkotuntia/pv25°
Veden lämpötila27
Sateettomia päiviä- elokuu
27°21°
12
Aurinkotuntia/pv25°
Veden lämpötila25
Sateettomia päiviä- syyskuu
22°17°
10
Aurinkotuntia/pv22°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- lokakuu
18°13°
8
Aurinkotuntia/pv19°
Veden lämpötila21
Sateettomia päiviä- marraskuu
14°10°
6
Aurinkotuntia/pv16°
Veden lämpötila21
Sateettomia päiviä- joulukuu
10°6°
5
Aurinkotuntia/pv14°
Veden lämpötila23
Sateettomia päiviäOlemme käyttäneet climate-data.org-sivustoa lähteenä, joten saat käsityksen matkakohteesi eri kuukausien maksimi- ja minimilämpötilojen keskiarvoista. Arvot perustuvat tilastoihin vuosilta 1991–2021, lukuun ottamatta aurinkotunteja, joiden tilastot perustuvat mittauksiin vuosilta 1991–2019. Koska taulukossa näkyy vain keskilämpötila, todellinen sää paikan päällä voi olla myös korkeampi tai matalampi, joten kannattaa varautua erilaisiin sääolosuhteisiin.