Supetar on hurmaava pieni lomakohde – matalat talot ja vehreät kadut ympäröivät vilkasta pientä satamaa, jossa kelluu värikkäitä kalastusveneitä.
Hyvä tietää
- Family Garden, jossa Lollo & Bernie
- Hotelleja aikuisille
- All Inclusive
- Kristallinkirkas meri
- Edullisia ravintoloita
- Paikallisia ravintoloita
Tee matkahaku – Supetar
Rannat
Useimmilla Dalmatian rannoilla on erinomaisia uimasiltoja ja -laitureita. Koska rannat koostuvat usein kallioista ja kivistä, vesi on kristallinkirkasta. Rantavesissä ja kallioisilla rannoilla on suuria kiviä ja merisiilejä, joten suosittelemme uimakenkien käyttöä. Supetarin molemmin puolin monta upeaa rantaa ja ympäri saarta myös useita muita rantoja.
Waterman Supetrus Resortin alapuolella on kaksi yleistä rantaa. Toisella rannalla on uimalaitureita, baareja ja oleskelualueita. Vesi syvenee nopeasti ja pohja koostuu pyöreistä kivistä ja pienistä kalkkikivilaatoista - täällä pääsee uimaan laiturilta tikkaita pitkin. Toinen rannoista sijaitsee Noa Roko -rakennuksen alapuolella lahden poukamassa. Tämä ranta on lapsiystävällisin. Ranta on matala ja pohja koostuu hiekasta, mutta rannalla on soraa ja pyöreitä kiviä. Waterman Supetrus Resort -hotellia lähinnä olevalla rannalla on pieni vesipuisto ja pomppulinnoja vedessä.
Waterman Supetrus Resortin alapuolella on kaksi yleistä rantaa. Toisella rannalla on uimalaitureita, baareja ja oleskelualueita. Vesi syvenee nopeasti ja pohja koostuu pyöreistä kivistä ja pienistä kalkkikivilaatoista - täällä pääsee uimaan laiturilta tikkaita pitkin. Toinen rannoista sijaitsee Noa Roko -rakennuksen alapuolella lahden poukamassa. Tämä ranta on lapsiystävällisin. Ranta on matala ja pohja koostuu hiekasta, mutta rannalla on soraa ja pyöreitä kiviä. Waterman Supetrus Resort -hotellia lähinnä olevalla rannalla on pieni vesipuisto ja pomppulinnoja vedessä.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Nälän tai janon yllättäessä voit valita useista Supetarissa ja muissa saaren kylissä sijaitsevista ravintoloista ja baareista.
Ruoka ja juoma Kroatiassa
Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 23. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.
Cappuccino maksaa yleensä enintään 2 euroa, olut 4–5 euroa, lounaspizza 15 euroa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 35 euroa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.
Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!
Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.
Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä pekaraa, joka on eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (jauhelihavarras), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).
Kala ja äyriäiset
Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.Oliiviöljy
Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.Pršut - ilmakuivattu kinkku
Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".Burek
Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.Pljeskavica
Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.Cevapcici
Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.Dalmatialainen plitica
Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.Peka
Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.Buzara
Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.Pašticada
Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.Mixed grill
Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.Risotto
Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.Juomat
Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee
Olut
Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 3-5 euroa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).Viini ja väkevät juomat
Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.Supetarin miellyttävä yöelämä koostuu muutamista baareista, ravintoloista, kahviloista ja ulkoravintoloista. Kesäaikaan järjestetään myös monia tapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä.
Ostokset
Kaupungissa on pari supermarkettia, jotka muistuttavat valikoimaltaan suomalaisia kauppoja. Jos haluat tehdä enemmän ostoksia, lähde lautalla Splitiin tutustumaan markkinoihin ja ostoskatuihin.
Ostosmahdollisuudet Splitin alueella
Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.Dalmatialainen viini
Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.Oliiviöljy
Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.Rakija
Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.Markkinat
Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!Taide ja käsityöt
Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.Tinkiminen
Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.Kravatit
Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.Liikunta ja treeni
Super on erinomainen kohde padelin ystävälle.
Padel
Waterman Supetrus Resortin hotellialueella on myös vuokrattavia padel-kenttiä. Varaukset suoraan kentän sivuilta MATCi.Tennis
Jos haluat pelata tennistä, Waterman Supetrus Resortin alueella on tenniskenttiä, joista peritään lisämaksu. Ajat varataan suoraan hotellin varaustiskiltä.Polkupyörä
Jos nautit maisemien ihailusta pyörän satulasta käsin, niin Supetar on juuri oikea lomakohde. Bracin saarella on useita hyviä pyöräreittejä, jotka on merkitty selkeästi opastein.Aktiviteetit ja nähtävyydet
Supetarissa voit kokeilla sukellusta, tennistä, pyöräilyä, vaeltamista ja vesiurheilulajeja. Monet yritykset vuokraavat veneitä ja järjestävät maastopyöräretkiä. Sataman ja Waterman Supetrus Resort -hotellin välillä on kauko-ohjattavia autoja, karuselleja ja peliautomaatteja.
Supetar on todella hurmaava pikkukaupunki, jonka keskiössä on satama. Kaupungin ulkopuolella odottavat saaren pikkukylät ja oliivilehdot. Saaren vastakkaisella puolella sijaitsee Bolin kylä ja sen lähellä Zlatni Rat, joka on todennäköisesti Kroatian valokuvatuin ranta.
Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split
Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Pelkästään kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin saa kulumaan paljon aikaa, koska vanhaan palatsiin tutustuminenkin vaatii jo pari päivää. Vaikka Split on suurkaupunki, eniten nähtävää on Diocletianuksen palatsin ja Trg Republiken välisellä alueella, koska siellä ovat kaupungin vanhimmat osat ja alkuperäinen keskusta. Lännestä itään mentäessä ensin tulee vastaan Trg Republike, eräänlainen toriaukio, jota reunustaa kolmelta puolelta kaunis Prokurative-rakennus. Täällä järjestetään usein kesällä konsertteja ja muita tapahtumia. Kun jatkat itään päin, saavut kaupungin vanhimpiin osiin. Ne on rakennettu pääasiassa aikana, jolloin Splitiä hallitsivat venetsialaiset, ja ne ovat suurimmaksi osaksi säilyttäneet keskiaikaisen tunnelmansa. Täällä on paljon viihtyisiä pieniä aukioita ja baareja, joissa voit istuutua aurinkovarjon suojaan, mikäli auringonpaiste käy liian kovaksi. Sen jälkeen tulet Narodni Trg -aukiolle, joka on suhteellisen suuri ja muodosti kaupungin keskustan 1300-luvulla. Sieltä pääsee suoraan vanhaan Diocletianuksen palatsiin. Vuosisatojen varrella tehtyjen korjausten ja uudelleenrakentamisten takia palatsimainen tunnelma on pitkälti kadonnut, mutta siitä voi saada jonkinlaisen käsityksen, kun menee sisään Rautaportin jäänteiden kohdalta. Palatsissa liikkuessa voi tuntea olevansa suuressa labyrintissa, ja sellainen palatsi onkin. Sieltä löytää kuitenkin aina ulos. Kun jatkat suoraan turisti-infon ohitse, tulet Hopeaportille, jonka ulkopuolella on myös yksi Splitin nähtävyyksistä, markkinat. Sieltä voi ostaa hedelmiä, vihanneksia, juustoa, hunajaa, kinkkua tai lähes mitä tahansa muuta; voit ostaa vaikkapa persikoita ja istuutua katsomaan kaupankäynnin vilinää.Kulkuyhteydet
Supetarin ja Splitin välillä liikennöi lautta. Lauttamatka kestää noin 50 minuuttia. Saarella on hyvät bussiyhteydet ja takseja.
Bussit
Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.Taksi
Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.Polkupyörä
Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.Lautat ja veneet
Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.Moottoripyörät ja mopot
Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.Kohdefakta
Palvelumme kohteessa
Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.Vastuullinen matkailu
Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.Rokotukset
Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että perusrokotukset (kurkkumätä, jäykkäkouristus, polio, MPR=tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) ovat voimassa. A-hepatiittisuojaa (keltatauti) ja harkinnanvaraisena B-hepatiittisuojaa suositellaan kaikille matkailijoille.Lisätietoja rokotuksista ja niihin liittyvistä aikatauluista voit tiedustella lähimmältä rokotusklinikalta. Ajantasaista tietoa saat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta sekä www.rokote.fi-sivuilta.
Tietyt maat ja kohteet vaativat, että matkailijoilla on voimassa tietyt rokotukset. Huomaa, että eri rokotuksista on olemassa myös suosituksia, ja viranomaiset päättävät niistä oman turvallisuutesi vuoksi. Vaikka rokotuksia ei vaadittaisikaan, Tjäreborg suosittelee, että otat yhteyttä rokotusklinikkaan saadaksesi ajankohtaiset tiedot juuri omaa matkaasi koskevista rokotussuosituksista. Huomioithan, että tiettyjä rokotuksia voidaan vaatia, vaikka kyseessä on pelkkä välilaskukohde. Tjäreborg ei ole vastuussa, jos sinulta evätään maahanpääsy puuttuvien rokotusten vuoksi.
Paikalliset lait ja tavat
Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.Kroatissa paikallisten ja hotellin sääntöjen mukaan jokaisessa huoneessa/huoneistossa vähintään yhden henkilön on oltava yli 18-vuotias, jos et matkusta huoltajan tai muun aikuisen seurassa.
Turistivero Kroatiassa
Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, noin 2 euroa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Valuutta ja maksaminen
Euro (EUR). Useimmat kortit hyväksytään. Supetarissa on kuusi pankkiautomaattia - kaksi satamassa, kaksi ratapromenadilla Waterman Supetrus Resortin suuntaan mennessä, yksi SENTIDO Kaktus -hotellin vastaanotossa ja yksi Waterman Resortin vastaanotossa.Aikaero
Suomen aika -1 tuntiSähkö
Sama kuin Suomessa, 220 VKieli
Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.Muuta
Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Varsinki mantereen puolella teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä.Tärkeää tietoa tax-free-tuotteista
Huomioithan, että taxfree-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut tax-free-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.Lennot ja kuljetukset
Lentoaika
Noin 3 tuntia HelsingistäNäin matkustat tänne
Supetariin voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.Lento laskeutuu Splitin kentälle.
Tjäreborgin kuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Supetarissa sijaitsevaan hotelliisi. Kuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit varata ne lisämaksusta matkavarauksen yhteydessä. Tuolloin hintaan sisältyvät bussikuljetukset sekä edestakainen lauttalippu. Emme suosittele kuljetusten järjestämistä omatoimisesti, sillä saarten välillä liikennöivien reittilauttojen lähtö- ja saapumisajat eivät aina sovi yhteen lentojemme saapumis- ja lähtöaikojen kanssa. Jos olet varannut pelkän lennon Splitiin, et voi varata kuljetusta/lauttakuljetusta Tjäreborgin kautta.
Lento laskeutuu Splitin lentokentälle. Kuljetus Bracin saarella sijaitsevaan Supetariin ja takaisin lentokentälle voidaan järjestää kahden eri sataman kautta. Lisätietoa saat Tjäreborgin oppaalta paikan päällä.
Kuljetus Splitin satamaan
Bussikuljetus (n. 45 min) lentoasemalta Splitin satamaan. Kuljetus tapahtuu joko katamaraanilla tai lautalla (kerrotaan satamassa). Mikäli matka taitetaan autolautalla, niin silloin jokainen huolehtii itse matkatavaransa lautalle. Matkatavarat kannetaan itse portaat ylös lautan toiseen kerrokseen (ei hissiä). Splitin satamassa saatetaan joutua odottelemaan jatkokuljetusta, mutta satamassa on ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja, joten odotteluajan saa mukavasti kulumaan. Matkatavarat voi sillä välin jättää henkilökuntamme hoitoon. Laivamatka Supetariin kestää n. 30-50 minuuttia. Supetarin satamassa jokainen huolehtii itse omista matkatavaroistaan ja kantaa ne bussin kyytiin. Ajoaika satamasta hotelliin on n. 5 min. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä.
Kuljetus Divuljen/Resnikin satamaan
Bussikuljetus (n. 5 min) lentoasemalta Divuljen/Resnikin satamaan, josta matka jatkuu katamaraanilla. Toisinaan kannat itse matkatavarasi katamaraanille ja joskus katamaraanin henkilökunta huolehtii matkatavaroista. Divuljen satamassa voi joutua odottamaan katamaraanin lähtöä. Pienessä satamassa on kaksi ravintolaa sekä ranta, jossa voi käydä uimassa. Matka katamaraanilla Supetariin kestää n. 50 minuuttia. Supetarin satamassa jokainen huolehtii itse omista matkatavaroistaan ja kantaa ne bussin kyytiin. Ajoaika satamasta hotelliin on n. 5 min. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä.
Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Lento laskeutuu Splitin lentokentälle. Kuljetus Bracin saarella sijaitsevaan Supetariin ja takaisin lentokentälle voidaan järjestää kahden eri sataman kautta. Lisätietoa saat Tjäreborgin oppaalta paikan päällä.
Kuljetus Splitin satamaan
Bussikuljetus (n. 45 min) lentoasemalta Splitin satamaan. Kuljetus tapahtuu joko katamaraanilla tai lautalla (kerrotaan satamassa). Mikäli matka taitetaan autolautalla, niin silloin jokainen huolehtii itse matkatavaransa lautalle. Matkatavarat kannetaan itse portaat ylös lautan toiseen kerrokseen (ei hissiä). Splitin satamassa saatetaan joutua odottelemaan jatkokuljetusta, mutta satamassa on ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja, joten odotteluajan saa mukavasti kulumaan. Matkatavarat voi sillä välin jättää henkilökuntamme hoitoon. Laivamatka Supetariin kestää n. 30-50 minuuttia. Supetarin satamassa jokainen huolehtii itse omista matkatavaroistaan ja kantaa ne bussin kyytiin. Ajoaika satamasta hotelliin on n. 5 min. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä.
Kuljetus Divuljen/Resnikin satamaan
Bussikuljetus (n. 5 min) lentoasemalta Divuljen/Resnikin satamaan, josta matka jatkuu katamaraanilla. Toisinaan kannat itse matkatavarasi katamaraanille ja joskus katamaraanin henkilökunta huolehtii matkatavaroista. Divuljen satamassa voi joutua odottamaan katamaraanin lähtöä. Pienessä satamassa on kaksi ravintolaa sekä ranta, jossa voi käydä uimassa. Matka katamaraanilla Supetariin kestää n. 50 minuuttia. Supetarin satamassa jokainen huolehtii itse omista matkatavaroistaan ja kantaa ne bussin kyytiin. Ajoaika satamasta hotelliin on n. 5 min. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä.
Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
- tammikuu
8°2°
6
Aurinkotuntia/pv13°
Veden lämpötila22
Sateettomia päiviä- helmikuu
9°2°
7
Aurinkotuntia/pv12°
Veden lämpötila21
Sateettomia päiviä- maaliskuu
12°4°
8
Aurinkotuntia/pv13°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- huhtikuu
16°8°
10
Aurinkotuntia/pv14°
Veden lämpötila21
Sateettomia päiviä- toukokuu
20°12°
12
Aurinkotuntia/pv17°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- kesäkuu
24°16°
13
Aurinkotuntia/pv21°
Veden lämpötila25
Sateettomia päiviä- heinäkuu
27°18°
13
Aurinkotuntia/pv23°
Veden lämpötila28
Sateettomia päiviä- elokuu
27°19°
12
Aurinkotuntia/pv24°
Veden lämpötila28
Sateettomia päiviä- syyskuu
22°15°
10
Aurinkotuntia/pv22°
Veden lämpötila24
Sateettomia päiviä- lokakuu
18°11°
8
Aurinkotuntia/pv19°
Veden lämpötila23
Sateettomia päiviä- marraskuu
13°7°
6
Aurinkotuntia/pv16°
Veden lämpötila19
Sateettomia päiviä- joulukuu
9°3°
6
Aurinkotuntia/pv14°
Veden lämpötila22
Sateettomia päiviäOlemme käyttäneet climate-data.org-sivustoa lähteenä, joten saat käsityksen matkakohteesi eri kuukausien maksimi- ja minimilämpötilojen keskiarvoista. Arvot perustuvat tilastoihin vuosilta 1991–2021, lukuun ottamatta aurinkotunteja, joiden tilastot perustuvat mittauksiin vuosilta 1991–2019. Koska taulukossa näkyy vain keskilämpötila, todellinen sää paikan päällä voi olla myös korkeampi tai matalampi, joten kannattaa varautua erilaisiin sääolosuhteisiin.