Logo kohteelle Tjareborg
Omat suosikkihotellit
chiliä ja mausteita basaarissa
Basaarista kannattaa ostaa tuliaisiksi (vahvaa) chiliä

Turkkilaisia makuja

Mezeistä baklavaan: Turkkilainen ruoka

Turkissa odottaa monipuolinen makujen maailma. Turkkilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu niin perinteisiä ruokalajeja kuin ihania makeita herkkuja, ja se on nautinto aisteille ja makunystyröille. Olen itse asunut Turkissa ja työskennellyt siellä oppaana useampia kausia. Jaan tässä parhaat vinkkini turkkilaisten makujen maailmaan ja kerron, mitä sinun kannattaa maistella lomallasi.

Teksti: Rasmus Panduro
Kuvat: Spies, Rasmus Panduro ja Maria Byskov
Julkaistu: 10.05.2024

Mezet - perinteistä turkkilaista ruokaa

Tässä muutamia mezejä, joiden valikoima on todella monipuolinen.

tyrkisk mad
tyrkisk kebab, grillet kød
fladbrød

Mezet – Pientä syötävää, suuria makuja

Jokainen itseään kunnioittava turkkilainen ravintola tarjoilee listallaan mezejä .Mezet ovat valikoima pikkusyötäviä, jotka ovat yhtä erilaisia kuin alueet, joilta ne ovat kotoisin. Yleensä mezet tarjoillaan alkupalana, ja ne on tarkoitettu jaettavaksi. Lisukkeeksi tulee usein turkkilaista ohutta leipää bazlamaa .

Vaikka mezejä onkin monenlaisia, osa niistä on sellaisia, joita näkee toistuvasti ruokalistoilla. Esimerkiksi hummus, joka ei alun perin kuitenkaan ole Turkiusta, on juuri tällainen. Hummus on täyteläistä tahnaa, joka on valmistettu kikherneistä, tahinista, valkosipulista ja sitruunasta. Baba ganoush on toinen suosittu tahna, joka valmistetaan savustetusta tai paahdetusta munakoisososeesta, tahinista, valkosipulista ja erilaisista mausteista. Cacık muistuttaa kreikkalaista tzatzikia , mutta turkkilainen versio sisältää usein myös minttua ja aleppo-chiliä.

Myös dolmat ovat tyypillisiä mezejä. Dolmat ovat viininlehtikääryleitä, joissa on täytteenä riisiä, pinjansiemeniä ja mausteita. Ehkä vähän vastaava ruoka kuin kaalikääryleet.

Mezejä

Mezet – maukkaita pikkusyötäviä, joita on helppo jakaa

Lahmacun: Turkin oma vastine pizzalle

Lahmacun on turkkilainen pizza, jossa on ohut ja rapea pohja ja täytteenä jauhelihaa, sipulia, tomaattia ja yrttejä. Tämä suosittu ruoka tarjotaan rullana tuoreiden vihannesten kera ja ripauksella sitruunaa. Itse tykkään syödä lahmacunia niin nopeana välipalana kuin osana ihan kunnon ateriaa.

gözleme

Perinteisen gözlemen taikina kaulitaan ennen täytteen lisäämistä ja piirakan taittamista yhteen.

Gözleme: Houkuttelevan herkulliset piirakat

Gözleme on käsintehty taitettu piirakka, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi pinaattia, lihaa, perunoita tai fetajuustoa. Gözleme-piirakoita on tarjolla kaikkialla Turkissa katukojuista hienoihin ravintoloihin. Gözleme paistetaan kuumalla pannulla ilman rasvaa ja tarjoillaan niin välipalana kuin osana perinteistä aamiaista.

Kebab: Enemmän kuin grilliruokaa

Rakastan kebabia! Ja Turkkihan on tunnetusti kebabin kotimaa. Kebab tarkoittaa grillattua lihaa, ja kebabista löytyy lukuisia erilaisia versioita. Kebabin historia ulottuu Lähi-idän paimentolaisheimoihin, jotka käyttivät miekkojaan lihan grillaamiseen avotulella. Tämä yksinkertainen ja tehokas tapa valmistaa lihaa on kehittynyt vuosisatojen aikana ja siitä on tullut kulinaarinen taidemuoto Turkissa.

Jos haluat nautti tutusta rullakebabista, niin tilaa siinä tapauksessa döner kebab. Liha valmistetaan pystysuorassa grillissä ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Turkissa kannattaa ehdottomasti maistaa myös herkullista şiş kebabia , jota varten marinoitu liha grillataan hiilten päällä.

Yksi autenttisimmista ja perinteisimmistä kebabin muodoista on Adana kebab , joka on nimetty turkkilaisen Adanan kaupungin mukaan. Tässä versiossa on jauhelihaa (yleensä lampaanlihaa) ja chiliä, ja lisukkeena tarjoillaan grillattuja vihanneksia. Tässä kebabissa voi todella maistaa turkkilaisten intohimon grillattua lihaa kohtaan.

Oma ehdoton suosikkini on kuitenkin Urfa kebab , joka tunnetaan myös nimellä Birecik kebab. Toisin kuin chilin maustaan tunnettu Adana kebab, Urfa kebabille ominaista on miedompi maku. Se on valmistettu lampaan- ja naudanjauhelihasta, johon on sekoitettu sipulia, mustapippuria, paprikaa ja sumac-maustetta, joka antaa ruoalle täyteläisen, mutta ei kuitenkaan liian voimkasta makua.

Kebab tarjoillaan usein raikkaan salaatin, pilahviriisin, jogurttikastikkeen, leivän ja tietenkin turkkialisen teen tai ayranin (perinteinen turkkilainen jogurttijuoma) kera.

Baklava

Baklava – makeaa herkkua.

Baklava: Makea päätös aterialle

Jos makeanhammasta kolottaa (paljon!), tulet pitämään Baklavasta. Tämä täyteläinen turkkilainen jälkiruoka valmistetaan ohuesta filotaikinasta, joka täytetään murkatulla pähkinällä ja on makeutettu siirapilla tai hunajalla. Makea, rapea ja pähkäinäine herkku on täydellinen päätös mille tahansa aterialle.

Taateleita

Isot mehevät taatelit ovat todellista herkkua.

Pähkinöitä

Pähkinöitä niin kauas kuin silmä kantaa.

Kuivattuja hedelmiä

Kuivatut aprikoosit ja viikunat ovat edullisia ja herkullisia.

Taatelit ja pähkinät: Perinteisiä herkkuja

Turkissa taatelit ja pähkinät eivät ole pelkästään herkullisia välipaloja, vaan ne ovat tärkeä osa kulinaarista perinnettä, joka symboloi vieraanvaraisuutta ja runsautta. Näitä herkkuja nautitaan usein turkkilaisen teen tai kahvin kanssa, ja ne ovat keskeisessä roolissa juhlatilaisuuksissa ja seremonioissa. Muslimien paastokuukausi ramadanin aikana ateria alkaa auringonlaskun jälkeen usein taatelilla profeetta Muhammedin tapaan. Turkissa voit maistella todella monenlaisia taateleita.

Jos olet pähkinöiden ystävä, takaan, ettet tule pettymään Turkissa! Jokaisessa turkkilaisess basaarissa on pähkinöitä kasapäin: saksanpähkinöitä, pistaasipähkinöitä, maapähkinöitä sekä erilaisia siemeniä ja jyviä suolalla, sokerilla tai muilla mausteilla. Myös hinnat ovat toista luokkaa kuin kotimaassa.

Turkkilainen kahvi: Kupillinen täynnä perinteitä

Turkkilaisesta ruokakulttuurista ei voi puhua ilman, että mainitaan turkkilainen kahvi. Nimi ei tule turkkilaisista kahvipavuista, vaan tarkoittaa valmistusmenetelmää. Kahvi (kahve) valmistetaan jauhamalla pavut erittäin hienoksi ja keittämällä ne vedessä, johon lisätään usein sokeria. Kun kahviin syntyy vaahtoa, se kaadetaan pieniin kuppeihin. Vahva turkkilainen kahvi on vieraanvaraisuuden ja ystävyyden symboli, ja kupin pohjalle jää paksu kerros kahvinporoja, joita käytetään usein tulevaisuuden ennustamiseen.

Kaffen vKahvi lämmitetään hiilien päällä.armes op over kul

Kahvi lämmitetään hiilien päällä.

Kahvi kaadetaan pieniin kuppeihin

Kahvi kaadetaan huolellisesti kuppiin.

Kahvi tarjoillaan suklaan kanssa

Kahvi nautitaan usein turkkilaisen herkkupalan tai muun makean kanssa

Rasmus Panduro

Rasmus suosii aktiivisuutta lomallakin ja erityisesti pyöräily on lähellä sydäntä. Kun hän ei pyöräile Mallorcan tai Gran Canarian vuoristoteillä, löydät hänet yleensä jostain suurkaupungista lomailemasta ystävien kanssa tai aurinkoiselta rantalomalta perheen kanssa.