Logo kohteelle Tjareborg
Olutmaistelu
Viisi erilaista olutta
Lomalähettiläät

Olutmaistelua ja elämyksiä

Prahassa

Praha on oluen ystävän paratiisi

Praha on todellinen oluen ystävien mekka. Täällä tämä kultainen mallasjuoma maistuu niin hyvältä, että tsekit koristavat vuosi toisensa jälkeen listan kärkeä maista, joissa oluen kulutus per asukas on suurinta. Seuraavaksi jaan parhaat vinkkini oluenmaisteluun ja elämyksiin tässä upeassa pilsnerin kotimaassa.

Teksti ja kuvat: Christian Nielsen
Julkaistu: 9.10.2024

U Fleku

U Fleků -ravintolassa: "Tumma vai vaalea olut?"

U Vejvodu -kyltti

Yksi monista Prahan parhaista olutpaikoista

Lokál

Oluen maistelua Lokál-baarissa.

Olutlista

Hinnat ovat todella kohtuullisia.

Tšekkiläiset olutperinteet

Tšekkiläiset ovat pitkään olleet maailman kärjessä oluen kulutuksessa per asukas, mutta miksi olut on niin suosittu juoma Tšekissä?

Ensinnäkin tšekkiläinen olut tietysti maistuu todella hyvältä. Ja nyt ei siis puhuta katkerista IPA-oluista, tynnyrissä kypsytetyistä stouteista tai hedelmäisistä hapanoluista. Ei ei. Tšekit tunnetaan ennen kaikkea tšekkiläisestä pilsneristä, joka houkuttelee vuosittain tuhansia oluen ystäviä vierailulle. Puhun tarkoituksella "tšekkiläisestä pilsneristä", sillä jos olet maistanut tavallista ja tšekkiläistä pilsneriä, tiedät kyllä mikä niiden ero on. Jälkimmäisen makuun vaikuttavat niin ikiaikaiset perinteet, huolellinen valmistus ja paikalliset raaka-aineet - ja pilsneri on alun perin kotoisin Tšekistä.

Ja kyse ei ole siitä, etteikö Prahasta löytyisi modernimpejakin vaihtoehtoja. Täällä on tietenkin myös hipsteriolutbaareja, mutta omasta mielestäni Prahassa kannattaa keskittyä erityisesti pilsneriin ja sen historiaan sekä inspiroitua tšekkien intohimosta tätä kyseistä olutta kohtaan ja tietysti maistella sitä.

3 nopeaa kysymystä

Paljonko olut maksaa?

Hinnat hieman vaihtelevat, mutta puoli litraa olutta maksoi noin 49–79 korunaa, silloin kun itse olin Prahassa. Tällä hetkellä 1 koruna on noin 0,04 euroa. Hinnat ovat siis huomattavan edullisia!

Miten Prahassa liikutaan?

Liikkuminen on Prahassa todella helppoa ja julkinen liikenne toimii hyvin. Me matkustimme pääasiassa raitiovaunulla ja metrolla. Lippua ei tarvitse ostaa etukäteen, vaan voit ostaa sen kätevästi kulkuvälineessä olevasta automaatista ja maksaa maksukortilla.

Myös Uber- tai muut kuljetussovellukset ovat käteviä ja edullinen tapa liikkua paikasta toiseen.

Missä kaupunginosassa kannattaa asua?

Prahan kaupunginosat on nimetty numeroilla – kätevää turistille! Esimerkiksi Praha 1 sijaitsee Prahan keskustassa, jossa hotellien hinnat ovat korkeampia, mutta toisaalta siellä moneen paikkaan pääsee kävellen. Itse asuin Praha 5 -alueella, joka ei ollut kaikkein keskeisimmällä sijainnilla, mutta pysäkki oli 50 metrin päässä. Hotellin lähellä oleva metro- tai raitiovaunupysäkki helpottaa liikkumista.

Raitiovaunu Prahassa

Vanha viehättävä raitiovaunu.

Lippuautomaatti

Valitse lippu ja näytä maksukorttia. Helppoa!

Pilsner Urquell Experience

Pilsner Urquell Experience.

Vinkit olutelämyksiin

Olutkylpylä on suosittu elämys Prahassa. Olutkylpylöitä on erilaisia, ja yhteistä niille kaikille on se, että pääset nauttimaan rentouttavasta spa-elämyksestä ja oluesta – ja usein olutta voi maistella niin paljon kuin haluaa. Emme itse päässeet testaamaan olutkylpylää tällä kertaa, sillä matkakumppanillani oli sattumoisin kainalosauvat käytössä.

Toinen juttu, jota en päässyt (kiitos matkaseuralaiseni) kokemaan oli vierailu Pilsenissä. Tämä kaupunki on pilsnerin kotipaikka ja sijaitsee puolentoista tunnin junamatkan päässä Prahasta. Haluan ehdottomasti mennä tutustuaamn pilsnerin alkulähteille seuraavan kerran, kun olen Prahassa.

Jos olet kiinnostunut myös tämän herkullisen mallasjuoman historiasta, suosittelen pistäytymään olutmuseossa. Yksi suosituimmista on keskustassa sijaitseva Pilsner Urquell Experience. Paikka saattaa vaikuttaa turistien suosimalta, mutta mielestäni näyttely oli todella hyvin toteutettu. Museossa kävellään kuulokkeet korvilla ja pääset tutustumaan maailman suosituimpiin pilsnereihin kuuluvan Pilsner Urquellin tarinaan. Tarjolla on myös maistiaisia ja panimon miniluento. Lopuksi saat kaksi polettia, joilla saat olutta baarista. Täällä voit myös pelata pöytäjalkapalloa ja halutessasi syödä.

Vierailun viimeisessä osassa sinulla on mahdollisuus tutustua tšekkiläisen olut kulttuurin toisenlaiseen puoleen – erilaisiin perinteisiin kaatomenetelmiin. Yleensä valittavana on Šnyt, Hladinka og Mliko. Viimeinen näistä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta suosittelen todellakin kokeilemaan! Mliko tarkoittaa maitoa, ja ensisilmäyksellä näyttää siltä, että olut olisi amatöörin kaatama, sillä lasissa on pelkkää vaahtoa. Vaahdossa oleva typpi tekee siitä silkinpehmeää ja normaalia tiivimpää. Jos juot sen suhteellisen nopeasti, elämys on todella virkistävä ja erityinen.

Ja tietenkin halusimme käydä myös Strahovin luostaripanimossa Klášterní Pivovar Strahov. Myös tämä vierailu oli tosi mielenkiintoinen, mutta paremmalla säällä olisi ollut vieläkin mukavampaa. Täällä voit maistaa St. Norbertin panimon luostariolutta, jota on useita eri tyylisiä, ja halutessasi voit syödä lounasta ravintolassa tai jollain useista terasseista, jos sinulla on parempi tuuri sään suhteen.

Strahovin luostaripanimo

Tankista...

Strahovin luostaripanimolla

...lasiin.

Mlíko-olut

Mlíko: tuopillinen täyteläistä vaahtoa.

Hladinka-kaatomenetelmä

Hladinka: Kaatomenetelmä, jossa vaahtoa jää kolmen sormen paksuuden verran.

Täydellinen vaahto

Sekunti ennen kuin vaahto on tarttunut viiksiin.

Vinkit olutbaareihin

Prahan matkailutoimisto on tehnyt olutoppaan , mutta sinun ei tietenkään tarvitse noudattaa sitä tarkasti (vaikka toki voit tehdä niin). Yksi Prahan hyvistä puolista on se, että hyvää olutta löytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta. Siksi paras vinkkini on tämä: Mene ainakin kerran matkasi aikana johonkin baariin, jonka vain satut näkemään ohikulkiessasi. Näin me onnistuimme löytämään koko reissun halvimman ja autenttisimman paikan.

Prahassa on todella paljon hyviä olutpaikkoja. Suosittelen ehdottomasti käymään ainakin yhdessä perinteisessä oluttuvassa, jossa tunnelmaa luo puheensorina ja perinteinen harmonikkamusiikki. Kaksi tällaista paikkaa ovat U Fleků ja U Zlatého Tygra. Näissä paikoissa ihmisiä on yleensä paljon, joten paikalle kannattaa tulla ajoissa. U Flekůssa tarjoilija kysyy, haluatko tumman vai vaalean lagerin, kun taas U Zlatého Tygrassa vaihtoehtoja ei ole. Eteesi tuodaan automaattisesti lasillinen ainoaa tarjolla olevaa olutta, joka on luonnollisestikin Pilsner Urquell.

Hieman pienempiä olutpaikkoja, jotka ovat myös perinteisiä ja sisustukseltaan ruskeita, ovat U Veverky ja U Vejvodů. Näissä tunnelma on niin tšekkiläinen kuin vain olla ja voi.

Lokál -olutpaikkoja löytyy ympäri kaupunkia ja oletkin saattanut törmätä tähän nimeen, jos olet tehnyt tutkimusta olutpaikoista. Usein tämä nimi nousee ylös suosituksissa ja ne ovatkin niin suosittuja, että istumapaikkaa ei aina löydy – onneksi oluen voi kuitenkin nauttia myös seisoen.

Jos tykkäät enemmän hieman pienemmistä panimoravintolatyyppisistä paikoista, suositukseni on BeerGeek Bar. Täällä valikoimassa on 32 tšekkiläistä ja ulkomaalaista hanaolutta – mutta ei yhtään pilsneriä! Täällä halutaan tarjota "jotain muuta". Silloin kun me kävimme tässä paikassa, hanasta löytyi muun muassa tanskalaista DIPA-olutta.

Toistan vielä aiemman vinkkini: Kannattaa ehdottomasti vain kävellä sisään johonkin olutravintolaan. Näin pääset varmasti kokemaan tšekkiläistä olutkulttuuria, vaikka et ehtisikään käydä näissä mainitsemissani paikoissa. Ja olutkulttuurin kokeminenhan on koko Prahan-olutmatkan pointti.

U Fleku - ruokaa, shotteja ja olutta

Syötävää ja juotavaa U Flekůssa.

Olutta U Veverky -ravintolassa

Vehnäoluet ennen lounasta U Ververky -ravintolassa.

Beergeek Bar

Smagebræt med 5 stk. ikke-pilsner på BeerGeek Bar.

Christian på ferie

Christian Nielsen

Christian työskentelee tekstien parissa Tjäreborgin tanskalaisessa sisaryhtiössä. Hän rakastaa aurinkoa melkein yhtä paljon kuin hyvää olutta ja jalkapalloa. Siksipä Christian lomailee useimmiten joko perinteisissä aurinkolomakohteissa tai kaupungeissa, joihin häntä houkuttaa pieni pyöreä nahkapallo tai perinteinen panimokulttuuri.

Lisää samankaltaista luettavaa