
10 hyvää vinkkiä eläinystävälliseen lomailuun
Kohtaamiset villieläinten kanssa voivat olla upeita lomaelämyksiä. Yhteistyössä World Animal Protectionin kanssa olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden avulla on helpompi välttää lomaelämyksiä, joihin liittyy villieläinten hyväksikäyttöä tai niiden altistamista stressaaville ja vahingollisille olosuhteille.
Tuotettu yhteistyössä: World Animal Protection
Julkaistu: 11.11.2022
1. Tutustu eläimiin luonnossa
Jos haluat tutustua villieläimiin, suosittelemme että teet sen eläinten ehdoilla – siis luonnossa. Luontoalueilla, suojelualueilla ja kansallispuistoissa sekä maalla että vesillä on usein hyvät mahdollisuudet nähdä eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Valitsemalla kestävästi toimivan ja vastuullisen retkijärjestäjän, voit tukea villieläinten ja niiden luonnollisten elinympäristöjen suojelua.
2. Älä osallistu näytöksiin, jossa on eläimiä
Älä osta lippuja delfinaarioihin, show-esityksiin tai muihin tapahtumiin, jossa on käytetään villejä eläimiä. Huomioi myös että ne voivat joskus sisältyä osana järjestettyyn retkeen. Ota selvää ennen kuin ostat lippuja.
3. Älä maksa eläinten kärsimyksistä
Älä osta lippuja tapahtumiin, joissa eläimille aiheutetaan stressiä tai kipua. Tällaisia ovat viihde-esitysten lisäksi härkätaistelut, rodeot, koiratappelut ja kukkotappelut.
4. Älä milloinkaan maksa valokuvasta villieläimen kanssa
Monet vankeudessa pidetyt villieläimet on nuorina viety luonnosta. Toiset ovat syntyneet vankeudessa surkeissa oloissa, jotta niitä voidaan käyttää valokuvausrekvisiittana. Usein eläimet on erotettu emostaan pian syntymän jälkeen ja niiden kynnet ja hampaat on poistettu tai hiottu. Joissakin tapauksissa niitä on rauhoitettu lääkkeillä, jotta niitä on helpompi käsitellä ihmisten kanssa.

5. Harkitse ennen kuin vierailet eläintarhassa
Monissa maailman eläintarhoissa eläinten tarpeita ei huomioida tarpeeksi. Eläimet voivat elää häkeissä, jotka ovat liian pieniä ja joissa on huonot edellytykset käyttäytyä lajinmukaisesti. Vierailijat voivat mennä hyvin lähelle tai jopa koskettaa tai pidellä eläimiä, mikä aiheuttaa niille stressiä.
Eläintarhoilla, jotka ovat vakavasti sitoutuneet lajien suojeluun, on lisääntymisohjelmia lajeille, jotka ovat vaarassa kuolla luonnossa sukupuuttoon. Ne käyttävät merkittävän osan resursseistaan villieläinten suojelemiseen niiden luonnollisissa elinympäristöissä.
6. Älä ratsasta villieläimillä
Villieläimiä, kuten norsuja, vangitaan luonnosta tai kasvatetaan huonoissa olosuhteissa käytettäväksi matkailijoiden viihteenä. Jotta norsut olisivat tottelevaisia, ne murretaan henkisesti kohtelemalla niitä kaltoin fyysisesti ja psyykkisesti. Kun eläimet eivät ole töissä, ne ovat yleensä kiinni ketjuissa suurimman osan päivästä. Niiden ruokinnassa tai eläinlääkärihoidossa voi olla puutteita.
7. Ota selvää ratsujen ja vetoeläinten hyvinvoinnista
Jos haluat ratsastaa dromedaarilla tai hevosella tai lähteä ajelulle eläinten vetämillä vaunuilla, tarkista ensin, miten eläimet voivat. Niillä tulisi olla ainakin mahdollisuus seistä varjossa, juoda vettä ja levätä. Jos eläin näyttää aliravitulta, sen turkissa on haavoja tai karvattomia laikkuja, on mahdollista, että sitä ei hoideta tarpeeksi hyvin. Ole kriittinen ja kysy, jos jokin askarruttaa.
8. Älä osta villieläimistä valmistettuja matkamuistoja
Villieläimestä valmistettu matkamuisto voi olla esimerkiksi turkista, norsunluuta tai kilpikonnankuorta. Yleensä eläimet ovat joko salametsästäjien tappamia tai ne on kasvatettu vankeudessa tehdasmaisissa olosuhteissa.
9. Vältä syömästä kaltoinkohdeltujen tai uhanalaisten eläinten lihaa
Vältä uhanalaisista lajeista tai epäinhimillisesti teurastetuista eläimistä peräisin olevia ruokia. Näihin kuuluvat esimerkiksi pakkoruokittujen hanhien hanhenmaksa, haineväkeitto tai nk. bush meat (esim. apinan-, käärmeen- tai norsunliha).
10. Valita paikan päällä
Jos näet matkallasi eläinten kaltoinkohtelua, voi olla hyvä idea tallentaa tai valokuvata näkemäsi. Valokuvat ja videot ovt hyviä todisteita, mutta älä koskaan maksa kenellekään toiselle tallenteiden tekemisestä. On myös tärkeää protestoida paikallisesti. Ilmoita kokemastasi matkatoimistollesi, hotellillesi, paikalliselle matkailutoimistolle tai eläinoikeusjärjestölle.