Oma urani matkailualalla alkoi opaskoulussa Kyproksella vuonna 2004. Ympäri maailmaa vietettyjen vuosien jälkeen Kypros oli myös viimeinen lomakohde, jossa työskentelin. Tällä saarella on tulee aina olemaan hyvin erityinen sija sydämessäni. Olen asunut Kyproksella noin kaksi vuotta ja sen jälkeenkin olen palannut saarelle vähintään kerran vuodessa.
Minulta kysytään aina miksi. Hyviä syitä on monia – sää, rannat, luonto, ruoka eikä vähiten lämmin ilmapiiri ja poikkeuksellinen vieraanvaraisuus.
Teksti & kuvat: Maria Byskov
Nissi Beach ja kristallinkirkas vesi.
Kauniisti kukkivat mimosat kuuluvat Kyproksen kevääseen.
Freddo cappuccino jossakin Nissi Beachin rantabaareista maistuu aina.
Monet perheet suuntavat lomalla Kyprokselle. Meillä onkin todella kivoja perhehotelleja Ayia Napassa. Osa lomailijoista taas lähtee tänne vilkkaan yöelämän houkuttamana. Ja syystäkin. Täällä on helppo juhlia vaikka aamuun asti, jos haluaa. Kypros on kuitenkin myös paljon enemmän kuin rantaelämää, juhlimista tai perhehotelleja. Tässä minulta sinulle muutama vinkki, joita et välttämättä löydä heti matkaopaskirjan ensimmäiseltä sivulta. Näihin paikkoihin minä palaan yhä uudelleen ja uudelleen.
Ostan Nicosian torilta aina pähkinöitä, siemeniä ja mausteita.
Tuoreita viikunoita. Niitä voi poimia melkeinpä heti hotellin ulkopuolelta. Rakastan sitä!
Tämä on minusta ehdottomasti kaunein paikka Kyproksella. Kuvat toki puhuvat puolestaan, mutta ehkä silti yritän kuvailla paikkaa myös muutamalla sanalla. Cape Greco on Euroopan kaakkoisin kolkka ja sijaitsee n. 5–7 kilometriä Ayia Napasta itään. Täällä on smaragdinvihreää vettä, vaikuttavia kalliomuodostelmia ja aina mukava, virkistävä tuulenvire. Jos haluat, kallioilta voi myös hypätä mereen. Jos korkeus vähänkään arveluttaa, kannattaa ehkä jättää sikseen ja keskittyä nauttimaan upeista maisemista. Alueella on myös pieni kappeli, jossa voi vierailla.
Pääset Cape Grecoon vaikka pyöräillen tai mopolla Ayia Napasta. Samalla saat nauttia raittiista ilmasta ja luonnosta. Perille pääsee helposti myös paikallisbussilla tai vaikka vuokra-autolla.
Cape Greco. Paikka jossa uskaliaimmat voivat hypätä kallioilta mereen.
Cape Grecon Blue lagoon, jonne voi retkeillä vaikka katamaraanilla.
Kypros on tunnettu hienoista uimarannoista ja Euroopan puhtaimpiin ja kirkkaimpiin kuuluvista uimavesistään.
Saarella on monia upeita rantoja, ja ystävät ja tuttavat kysyvätkin minulta usein, mikä niistä kannattaisi valita. Minulla on siihen varma vastaus: Makronissos Beach. Tämä helmi sijaitsee vain muutaman kilometrin Ayia Napasta länteen ja tänne suuntaavat myös monet paikalliset viikonloppuisin. Minun vinkkini on mennä Makronissoksen rannalle arkipäivänä, jolloin on rauhallisinta. Erityisesti jos viitsit kävellä pari sataa metriä vasemmalle vesiurheiluvälinevuokraamon takana olevan pikku mäen taakse. Täällä pikku kallion takana piilottelee hieno pikku poukama, ja rannalla on vain kaksi riviä aurinkotuoleja. Täällä voit viettää ihanan rennon päivän snorklaillen ja maisemista nauttien.
Sanokaa cheese! Ei sittenkään, vaan Kyproksella sanotaan hallou-miiiiii!
Et ole käynyt Kyproksella, jos et ole maistanut halloumi-juustoa. Halloumi maistuu taivaalliselta sekä sellaisenaan että grillattuna. Minä olen maistanut lukemattomia halloumijuustoja ja sen parempaa ei kyllä löydy kuin Taverna Mousikoksen juusto. Tämä paikallinen taverna sijaitsee pienessä kylässä nimeltä Sotíra, noin 20 minuutin matkan päässä Ayia Napasta.
Paikalliset tulevat tänne vilkkaimman matkailusesongin aikana pitkien ja kiireisten työpäivien jälkeen. Souvla kypsyy grillissä ja leipä kiviuunissa. Kaikki vihannekset tulevat omasta puutarhasta eli tämän tuoreemmaksi ei ruoka tule. Pöydät on sijoiteltu ulos viiniköynnösten alle. Jos sinulla on tuuria, talo voi tarjota aterian päälle lasillisen rakia. Sen kanssa tarjoillaan muuten aina tuoretta hedelmää, usein mehukasta melonia.
Parasta halloumia. Saattaa ehkä näyttää kypsältä lohelta, mutta maistuu taivaalliselta mintun ja suolahippusten kanssa.
Nicosian vanhaa kaupunginosaa.
Tiesitkö että Kyproksella on maailman ainoa jaettu pääkaupunki? Nicosian eteläinen osa kuuluu Kyproksen tasavaltaan, ja sen pohjoinen osa on turkkilaisen Pohjois-Kyproksen pääkaupunki. Kaupunki on täynnä historiaa ja on elämys kuljeskella sen vanhan osan kaduilla. Kaupungissa on noin 166 000 asukasta, ja katujen varsilla on niin eurooppalaisia merkkiputiikkeja, viihtyisiä kahviloita kuin kreikkalaisia matkamuistokauppojakin. Monet kiertelevät kaupungilla vilvoittava, jääkylmä frappe kädessä. Pääkatua pitkin kävellessään tupsahtaakin yhtäkkiä raja-asemalle, jonka jälkeen on 50 metriä ei-kenenkään maata ennen Pohjois-Kyproksen passintarkastuspistettä. Heti rajan ylityksen jälkeen huomaat saapuneesi keskelle turkkilaista basaaria. Kebab tuoksuu, ruokakaupasta voi ostaa Efesiä ja näyteikkunat pursuavat merkkituotteiden kopioita. Kuppiloissa on vesipiippuja, mausteita on tarjolla läjäpäin ja yhtäkkiä minareetista kaikuu rukouskutsu.
Pieneen kävelymatkaan Kyproksen eteläpuolelta pohjoispuolelle sisältyy huima kontrasti. Tätä et voi kokea missään muualla maailmassa.
Peace. Rauhanpenkki, jolla voi levätä hetken ennen turkkilaisen osan tarkastuspistettä.
Kaiken muotoista ja väristä keramiikkaa Nicosiassa.
Tapaan kuljeskella pienillä sivukaduilla ja sieltä löytää kauniita hamampyyhkeitä aivan puoli-ilmaiseksi. Niiden ostosten kanssa kelpaakin sitten taas palata rannikolle ja hienoille uimarannoille.
Palanen basaaria.
Basaarin maustevalikoimaa.
Kyproksella on paljon enemmänkin kaunista luontoa kuin vain upea rannikko. Retkeä Troodos-vuoristoon ei tosiaankaan kannata jättää väliin. Tunnelma on melkein kuin Itävallassa. Kesäaikaan noustaan rannikon 30–40 asteen lämpötilasta ylös enemmänkin alppimaisemia muistuttavaan ympäristöön. Kiemurtelevat serpentiinitiet vievät viiniviljelysten ja metsien läpi pikkuisiin kyliin. Kun pysähdyt ihailemaan maisemia, huomaat että lämpötila on laskenut hyvinkin 10–15 astetta. Istahda rauhassa vaikka plataanipuun varjoon ja nauti lasi viileää valkoviiniä tai vastapuristettua appelsiinimehua. Vuoriston kylistä Ómodos on oma suosikkini, voin kuljeskella siellä vaikka useita tunteja. Keskellä kylää on luostarinaukio ja kirkonkellot lyövät aina tasatunnein. Vieraile myös jollakin tilalla, jossa tuotetaan viiniä ja muita paikallisia herkkuja.
Ómodos
Hotellivalintani Kyproksella on useimmiten Ocean Beach Club – Kypros tai Sunprime Ayia Napa Suites.
O.B.C-hotellissa on herkullisia huonetyyppejä, joissa on esim. Swim Out, iso kattoterassi tai merinäköala. Huoneet on kivasti sisustettu, ja kaikissa huoneissa on Nespresso-koneet. Minusta on ihanaa herätä aikaisin, ottaa kuppi kahvia ja nauttia ympäröivästä merimaisemasta ja rauhasta, kun hotelli on vasta heräilemässä uuteen päivään.
Sunprime Ayia Napa Suites kuuluu myös suosikkeihini. Hotellissa on lämmin ja vieraanvarainen ilmapiiri. Ja RAKASTAN koko hotellialueella leijuvaa sitruunapuiden tuoksua. Kukapa ei haluaisi lomadrinkkiinsä tuoretta suoraan puusta poimittua sitruunaa. ”When life gives you lemons…”
Gin & Tonic (sitruuna hotellin puutarhasta) uima-altaan äärellä Sunprime Ayia Napa Suites -hotellissa.
Maria on työskennellyt Tjäreborgin tanskalaisessa sisaryrityksessä vuodesta 2004. Hän on työskennellyt ja asunut ulkomailla useita vuosia. Maria jakaa lomavinkkejään mm. Kyprokselle, Thaimaahan, Kreikkaan ja eurooppalaisiin kaupunkikohteisiin.