Joskus matkailualalla työskentelyssä on puolensa (okei, aika useinkin). Esimerkiksi silloin, kun pomo kysyy, voisitko piipahtaa lounaalla O.B.C. -hotellissa ja kirjoittaa siitä, kun nyt kerran satut olemaan lomamatkalla Kyproksella.
Teksti & kuvat: Gunnar Jägberg, copywriter, Ving
Andreas Stylianou on keittiömestari omaa nimeään kantavassa Andreas’ Kitchen -ravintolassa. Olemme tavanneet aikaisemminkin, silloin kävimme paikallisten maanviljelijöiden luona katsomassa, mistä ravintolan raaka-aineet tulevat. Tällä kertaa tarkoituksena on kokata jotakin hyvää.
”Voisitko ehkä tehdä jotakin tyypillistä kyproslaista?”, ehdotan. Andreas miettii hetken ja päättää sitten: ” Valmistan todella perinteistä ruokaa. Vaikka kukaan ei tee sitä yhtä hyvin kuin minun äitini, aion silti yrittää”, hän sanoo ja nauraa.
Muutama sana Andreaksesta ennen kuin siirrytään ruoanlaittoon. Oikeastaan hänen toiveammattinsa oli aina arkkitehti. Perheellä ei kuitenkaan ollut varaa lähettää häntä yliopistoon, joten oli keksittävä jotakin muuta. Epäröinnin jälkeen hän päätti kuunnella isoäitinsä neuvoa, että hyviä kokkeja tarvitaan aina. Ja siitä päätöksestä moni meistä Kyproksen O.B.C.- ja Sunwing-hotellin lomailijoista on tosi mielissään.
Andreaksen valitsemalla ruokalajilla ei oikeastaan ole mitään erityistä nimeä, joten päätämme antaa sille nimen ”Andreas’ Chicken – Country Style”. Seuraan Andreasta keittiöön, saan esiliinan ja hiusverkon, mutta aika pian käy selväksi, että on varmaan parempi, jos Andreas hoitaa ruoan valmistuksen ja minä vain seurailen, otan valokuvia ja teen muistiinpanoja.
Andreas' Chicken - Country Style
Kun Anderas jättää ruoan hautumaan, poistun keittiöstä ja lähden hakemaan perhettäni. Me odotamme malttamattomina, milloin Andreas tulee keittiöstä ja kutsuu pöytään.
Ruokailemme täydellisessä hiljaisuudessa, ja hetki tuntuu aivan erityiseltä. Pian toteamme melkein yhteen ääneen, että tänne me tulemme uudestaan. Ja varmaan sen jälkeen uudestaan.
Tyytyväinen ja pian kylläinen kollegamme Gunnar
Valmiina nautittavaksi!
(4–6 hengelle)
8–10 palaa kanaa (tärkeää että paloissa on mukana myös luuta ja nahkaa)
1 kg okraa/bamies (jos okraa ei ole saatavilla, korvaa vihreillä pavuilla)
300 g puna- tai keltasipulia
2-4 kevätsipulia
Kirsikka- tai luumutomaatteja
1 kg murskattuja tomaatteja
Vähän tomaattimehua (ei pakollinen)
2-4 kokonaista munakoisoa
Sitruunamehua (ei pakollinen)
Valkoviiniä (ei pakollinen)
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Anna okran olla ulkona auringossa muutama tunti jotta nesteen määrä vähenee. Ai missä auringossa? Hetkinen uunissa hoitaa saman asian!
Viipaloi munakoisot noin senttimetrin paksuisiksi siivuiksi, Marinoi suolalla ja pippurilla maustetussa oliiviöljyssä ja laita n. 15 minuutiksi uuniin 175 asteeseen.
Tarjoiluun:
Fetajuustoa
Kevätsipulia
Vihreää paprikaa
Kurkkua
Leipää
Hyvä palaute myös pojiltamme!
1. Ruskista kananpaloja öljyssä kovalla lämmöllä kunnes ne ovat saaneet väriä, n. 2–5 min. Siirrä kanat syrjään odottamaan.
2. Paista seuraavaksi samalla tavoin okra, mutta enintään 2 min. Laita syrjään odottamaan.
3. Paista sipuli öljyssä. Lisää hieman valkoviiniä, jos haluat.
4. Lisää murskatut tomaatit. Keitä n. 15 min. sopivalla lämmöllä, kunnes kastike vaikuttaa sopivan paksulta.
5. Lisää kanat, anna poreilla n. 10-15 min.
6. Lisää okra ja laita päällimmäiseksi munakoisosiivut.
7. Lisää reilun kokoisiksi paloiksi leikatut kevätsipulit.
8. Hauduta sopivalla lämmöllä. Tarkista onko kastike sopivan paksua. Jos se on liian paksu, lisää tilkka tomaattimehua tai vettä. Jos taas liian ohutta, anna sen liehua vielä hetki, jotta neste vähenee.
9. Seuraavaksi laita kansi päälle ja anna hautua alhaisella lämmöllä 45 min–1 t. Ravista pataa/kasaria varovasti silloin tällöin – älä sekoita kauhalla! Noin 20–25 minuutin kuluttua tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria.
10. Kun kana on läpikypsää ja rakenne tuntuu hyvältä, ruoka on valmista!
11. Sammuta liesi. Lisää päälle puolitettuja kirskikka- tai luumutomaatteja. Anna padan/kasarin olla paikoillaan ja jäähtyä n. 10–15 min.
12. Tarjoile! Laita päälle fetajuusto ja puristettua sitruunamehua. Kyproksella ruoka tarjoiltisiin tyypillisesti yksinkertaisen, kesätsipulia, vihreää paprikaa ja kurkkua sisältävän salaatin kera. Laita tarjolle myös leipää, jota voi kastaa ruokaan ja pyyhkiä lautaselta viimeisetkin herkulliset pisarat.
Aloita ruskistamalla kanat.
Seuraavaksi okra, ruskista myös.
Seuraavaksi sipulit ja tomaattimurska, lisää sen jälkeen myös kanat.
Mestari työnsä äärellä.
Huumaava tuoksu, munakoisot päällimmäisenä.
Ilo kaikille aisteille!
Mestari ja valmiit annokset.
Kokeile reseptiä kotona!
Harvinainen ilo, kokin tarjoilema ateria.