Jos mielessäsi tai kenties jo varattuna on loma Kap Verdellä, tässä muutama herkullinen lomavinkki. Ja bonuksena vinkki oluenystäville.
Teksti ja kuvat: Christian Nielsen
Julkaistu: 10.5.2024
Pronssisijan saa todella paikallinen ruokalaji. Cachupa on nimenomaan Kap Verden saarilta kotoisin oleva ruokalaji. Se on maukas, pitkään kypsennetty muhennos, josta on saatavana useita eri versioita ja joka voi sisältää vähän kaikkea. Siinä voi olla mm. maissia, papuja, bataattia ja lihaa joko makkaran, naudan, kanan tai jopa vuohen muodossa. Se on maan kansallisruoka, ja sanotaan, että jokaisella saarellaa on siitä oma versionsa.
Valitettavasti cachupa ei ole parhaimmillaan valokuvissa. Mutta maku yllättää todella positiivisesti. Jos haluat syödä kuin paikallinen, kokeile cachupaa ainakin kerran lomasi aikana!
Paikallinen cachupa voi näyttää myös tältä.
Saatavilla myös aamiaisversiona.
Klassinen muhennos täynnä makuja.
Aika monet varmasti asettavat tämän ruoan korkeimmalle korokkeelle, koska tuore kala on niin erottamaton osa kapverdeläistä keittiötä. Joka päivä paikalliset kalastajat palaavat mereltä päivän saaliin kera, ja sinä saat nauttia siitä päivällispöydässäsi. Kannattaa kävellä alas Santa Marian laiturin ohi katselemaan makrilleja, tonnikaloja ja ja kaiken maailman eksoottisten kalalajeja, joita paikalliset puhdistavat ja fileoivat.
Entä miten valmistettuna kala on parasta? Paikallisissa ravintoloissa on monia vaihtoehtoja, mutta henkilökohtaisesti mielestäni tuore, vaalea kala on parhaimmillaan nopeasti grillattuna. Usein muuten kalaruoat ovat ovat ruokalistan edullisimpia vaihtoehtoja, vaikka myös ainakin minun mielestäni herkullisimpia. Unohda pihvit, kunnes palaat kotiin – et tule katumaan.
Kevyesti paistettu tonnikala on herkullista.
Valokuvaustaitoni eivät valitettavasti tee oikeutta tälle tonnikalapihville.
Minun on aina ollut vaikea päättää, olenko alku- vai jälkiruokaihminen. Mutta Kap Verdellä? Alku, alku, alku! Jos et juokse huutaen karkuun jo pelkästä ajatuksesta raa'asta kalasta, kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallista kalacarpacciota. Se sopii täydellisesti alkupalaksi ja myös jaettavaksi – vaikka haluatkin nauttia siitä vain itse. Silkinohuet, huolella leikatut tonnikala- tai wahoo-viipaleet, kuten paikallista makrillia kutsutaan, tarjoillaan usein kirpeässä marinadissa ja ne sulavat suussa niin, että katto kohoaa ja enkelit laulavat – ainakin siltä tuntuu.
Hyvä vaihtoehto on myös tonnikalatartar. Sitä on yleisesti Salin ravintoloiden listoilla ja se on myös erittäin herkullinen alkuruoka.
Carpaccio-mix tonnikalaa ja wahoota eli raitamakrillia.
Lisää kalacarpacciota.
Ja lisää, lisää, lisää!
Minulla on aina tapana etsiä hyviä, paikallisia oluita, kun olen lomalla. Ja vaikka Kap Verde on monia asioita, niin mikään hipsteri metropoli se ei todellakaan ole. Joten hyvä olut ei ollut mielessä, kun lähdin lomalle tälle pienelle paratiisisaarelle. Odotukseni oli itse asiassa, että joudun luultavasti tyytymään tuontiolueen. Mutta onneksi olin väärässä.
Hyvin lähellä rantaa Santa Mariassa on aito mikropanimo. Ilmapiiri täällä on viihtyisä, henkilökunta hymyilee ja oluet ovat hyviä ja paikallisia. Jos pidät käsityöläisoluista, kannattaa ehdottomasti poiketa tänne: Bodeguinha.
Christian työskentelee tekstien parissa Tjäreborgin tanskalaisessa sisaryhtiössä. Hän rakastaa aurinkoa melkein yhtä paljon kuin hyvää olutta ja jalkapalloa. Siksipä Christian lomailee useimmiten joko perinteisissä aurinkolomakohteissa tai kaupungeissa, joihin häntä houkuttaa pieneen pyöreään nahkapalloon tai perinteiseen panimokulttuuriin.