Surffauskausi Gran Canarialla kestää lokakuusta maalis-huhtikuuhun, mutta periaatteessa aaltoja on ympäri vuoden. Leija- ja purjelautailulle ihanteelliset pasaatituulet ovat voimakkaimmillaan kesäkuukausina, ja yleensä pasaatituulet puhaltavat toukokuusta syyskuuhun. Myös talvikaudella on tuuliolosuhteet ovat yleensä hyvät, vaikka tuulet eivät silloin olekaan yhtä voimakkaita kuin kesällä.
Teksti & kuvat: Petter Sevenius
Las Palmasissa erinomainen paikka surffaukseen on La Cicer, joka on Las Canterasin rannan eteläisin osa. Beach break -spotteja on paljon, ja periaatteessa täällä on aina niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin surffaajille sopivia aaltoja. Surffilautoja on mahdollista vuokrata useista paikoista ja myös kursseja on tarjolla. Tsekkaa esimerkiksi Mojosurf, Brisa School tai Oceanside Gran Canaria.
Gran Canarian todennäköisesti parhaat aallot löytyvät Las Palmasissa sijaitsevalta El Confitalin rannalta. Aallot ovat oikealle murtuvia ja soveltuvat parhaiten kokeneille surffaajille. Toisinaan rannalla voi olla melko täyttä, ja tunnelma lineupilla voi olla jännittynyt.
Las Canterasin länsipuolella on Lloret, jossa olosuhteet ovat parhaat laskuveden aikaan. Täällä aallonmurtajana toimii laavariutta, ja aallot murtuvat oikealle. Vaikka aallot ovat lempeämpiä kuin El Confitalilla, ne eivät kuitenkaan sovellu aloittelijoille, sillä virtauksia on paljon ja usein myös surffaajia.
Monien mielestä pohjoisrannikolla on upeat aallot, joten kannattaa ottaa auto alle ja lähteä tutkimusretkelle. Pohjoisrannikon luonto ja ilmasto ovat täysin erilaiset kuin etelärannikolla, ja tämä alue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Lisäksi pohjoisessa on rauhallisempaa kuin Las Palmasissa.
On tärkeää huomioida muut surffaajat lineupilla. Surffaajia on usein paljon liikkeellä, ja tunnelma saattaa olla jännittynyt kaikkien jahdatessa parhaita aaltoja.
Pozo on maailmankuulu voimakkaista tuulistaan ja erittäin luotettavista tuuliolosuhteista kesäkuukausina. Gran Canaria on useiden maailman parhaiden purjelautailijoiden tukikohta, ja joka vuosi heinäkuussa maailman eliittitason purjelautailijat kokoontuvat tänne arvostettuihin maailmancup-kisoihin.
Pozo Izquerdo on Gran Canarian tunnetuin spotti ja saaren purjelautailun keskus. Vaikka Pozo onkin hyvä paikka surffaukseen, joskus parhaiden olosuhteiden löytämiseksi kannattaa vaihtaa paikkaa, sillä tuulet ja aallot voivat olla hyvin paikallisia. Pääranta on ainoastaan purjelautailijoille, ja leijalautailijat ovat kauempana Salinas de Pozon rannalla tuulimyllyjen luona. Salinas de Pozolla tuulikulma on yleensä parempi ja aallot ovat kestävämpiä, kun tuuli on murtanut Pozon main breakin. Täällä on useita myymälöitä, joista voi vuokrata ja ostaa varusteita sekä huoltaa niitä sekä kysyä lisätietoa surffauspaikoista. Hyviä myymälöitä ovat esim. Pozo Winds, Cutre ja LP Windsurf.
Ristituuli tulee pohjoisen ja koillisen suunnasta, jolloin aaltoja muodostuu nopeasti. Siksi Pozo on niin mahtava paikka hyppyjen tekemiseen. Jos et välitä isoista aalloista, mutta haluat kuitenkin nauttia voimakkaista tuulista, kannattaa suunnata Salinas de Arinagalle, joka sijaitsee suojaisassa paikassa aallonmurtajan takana.
Jos jatkat pohjoiseen päin Vargasin rannalle, täällä tuulet ovat hieman lempeämpiä. Itse valitsen usein Vargasin rannan juuri tuulien vuoksi ja koska tuulikulma on täällä parempi kuin Pozon main breakilla. Vargasin rannalla uimareiden alue on ylimpänä, keskellä ovat purjelautailijat ja eteläosassa leijalautailijat. Myös Playa del Burrero on suosittu ranta leijalautailijoiden keskuudessa, ja tällä rannalla on myös varattu oma alueensa vesiaktiviteeteille.
Kun taas lähdet Pozolta kohti etelää ja käännyt rannalle Juan Granden kohdalla, löydät mainiot tuuliolosuhteet Castillo del Romeralin luota tuulen suunnan ollessa SSW. Jos tykkäät hieman rauhallisemmista olosuhteista kuin Pozolla, tämä ranta on hyvä vaihtoehto koillistuulien puhaltaessa. Kun tuulet tulevat pohjoisesta, ne ulottuvat harvoin kauemmaksi kuin Punta de Caletaan.
Bahia Feliz ja Plaua del Águila toimivat parhaiten tuulten tullessa koilisesta. Tällä alueella tuulet ovat vieläkin leudompia ja muutenkin meno on selvästi rauhallisempaa. Fanatic ja Dunkerbeck Surf School vuokraavat välineitä ja järjestävät kursseja. Las Burrasin ranta San Agustínissa on suosittu leijalautailijoiden keskuudessa, mutta tuulet ovat täällä niin leutoja, etteivät ne yleensä sovellu purjelautailijoille.
Itärannikko ja Pozo ovat erityisen sopivia purjelautailuun, mutta esimerkiksi Mosca Pointin ja Playa del Hombren rannoilla aallot sopivat myös surffaukseen.
Etelärannikolla aallot eivät ole aivan yhtä mahtavia kuin pohjoisrannikolla, mutta tunnelma on täällä rento ja aallot lempeämpiä, joten olosuhteet ovat otolliset aloittelijalle. Beach breakeja on mahdollista löytää siellä täällä koko matkan Playa del Inglesistä Maspalomasiin ja aina majakalle asti. Jos kuljet rantaa pitkin Maspalomasiin, näet kyllä selvästi, missä kohtaa aallot murtuvat. Mm. Dunkerbeck Surf School ja Surf Canaries järjestävät kursseja ja tarjoavat varusteita vuokralle. Playa del Ingles on paras paikka kesällä pasaatituulien muodostaessa aaltoja.
Arguineguínissa suuri eteläinen aallokko saattaa joskus synnyttää upean pitkän aallon, joka sopii erityisesti longboardille, mutta näitä aaltoja on valitettavasti todella harvoin. El Faron rannalla Maspalomasissa olosuhteet ovat huomattavasti varmemmat ja erityisesti silloin, kun mainingit tulevat etelästä ja lännestä.
Petter matkustaa mieluiten reppu selässä ja surffilauta kainalossa seikkalusta toiseen. Perheen kanssa matkustaessa hän kuitenkin arvostaa etukäteen tehtyjä lomasuunnitelmia.