
Valmista espanjalaisia tapaksia kotona
Tortilla Española – espanjalainen perunamunakas
Ainekset:
• 0,5 dl oliiviöljyä
• 4 kiinteää perunaa
• 1 keltainen sipuli
• 200 g chorizomakkaraa
• 5 kananmunaa
• suolaa ja pippuria
Valmistus:
- Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Hienonna sipulit ja leikkaa chorizo kuutioiksi.
- Kuumenna 2-3 ruokalusikallista öljyä paistinpannussa keskilämmöllä. Paista perunoita ja sipulia noin 10-15 minuuttia.
- Lisää chorizo pannulle ja paista vielä 5 minuuttia. Perunan tulee olla pehmeää ja makkaran kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Vatkaa kananmunat suuressa kulhossa ja lisää joukkoon paistetut perunat, sipuli ja chorizo. Sekoita hyvin.
- Lorauta loppu öljy puhtaaseen paistinpannuun ja lämmitä keskilämmöllä.
- Paista seosta (kananmunat, sipuli, perunat ja chorizo) n. 10 minuuttia sekoittamatta (varo, ettei pannu ole liian kuuma!).
- Käännä munakas ja paista toista puolta 5-10 minuuttia.
- Laita paistinpannun päälle iso lautanen, käännä pannu ympäri samalla kun pidät kiinni lautasesta, niin munakas jää lautaselle.
- Anna munakkaan jäähtyä tai tarjoile kuumana.

Tortilla Española – perunamunakas, jossa on sipulia ja chorizomakkaraa
Gambas Al Ajillo – katkarapuja valkosipulikastikkeessa
Ainekset:
• 1,5 dl oliiviöljyä
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 tl chilijauhetta
• 20-25 jättikatkarapua
• 1 sitruunan mehu
• 0,5 dl konjakkia
• 1 tl paprikajauhetta
• 1 rkl hienonnettua persiljaa
• suolaa ja pippuria
• hyvää leipää
Valmistus:
- Pilko valkosipuli ja persilja hienoksi ja kuori katkaravut.
- Kuumenna öljy paistinpannussa (tai espanjalaisessa, tulenkestävässä savivuoassa, jos sinulla sattuu olemaan sellainen).
- Lisää valkosipuli ja chilijauhe ja sekoita pannulla, kunnes valkosipuli muuttuu kullanruskeaksi.
- Käännä levy kuumemmalle, lisää katkaravut, sitruunamehu, konjakki ja paprikajauhe. Sekoita hyvin.
- Ota pannu liedeltä n. 3-4 minuutin kulutta. Lisää suola ja pippuri, ripottele päälle persilja ja tarjoile leivän kanssa.

Klassinen Gambas al Ajillo valmistuu vain muutamassa minuutissa. Taivaallisen hyvää!
Aioli – valkosipulimajoneesi
Ainekset:
• 3-4 valkosipulinkynttä
• 1 tl suolaa
• 2 munankeltuaista
• 2,5 dl extra-neitsytoliiviöljyä
• 1-2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
Valmistus:
- Varmista ennen aloittamista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Sekoita keskenään valkosipuli, suola ja munankeltuaiset. Voit käyttää sauvasekoitinta.
- Lisää oliiviöljy hitaasti, esim. ohuena nauhana samalla sekoittaen.
- Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
Pimientos de Padrón – paistetut paprikat
Ainekset:
• 0,5 kg tuoreita ”pimientos de padrón” (pieniä, vihreitä paprikoita)
• oliiviöljyä
• merisuolaa
Valmistus:
- Huuhtele paprikat kylmässä vedessä ja kuivaa ne huolellisesti.
- Kuumenna reilusti öljyä pannulla todella kuumaksi. Paista paprikoita kovalla lämmöllä molemmin puolin n. 2-3 minuuttia, tai niin kauan kunnes paprikat saavat pintaansa tummia laikkuja.
- Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile.

Pimientos de Padron -paprikoiden valmistaminen kotona on helpompaa kuin uskotkaan.